Dragana Mirkovic

Dragana Mirkovic
Najlepsa

Tuesday, January 25, 2011


Dragana Mirkovic

Kupila dvorac Ebenfurth
Schloss Ebenfurth
Dragana Mirković zajedno sa suprugom Tonijem Bijelićem, odnedavno je postala vlasnica dvorca u Austriji. Dvorac Ebenfurth, koji je uvršten u kulturno nasleđe Austrije, od februara ove godine je u vlasništvu porodice Mirković-Bijelić.
Schloss Ebenfurth
Porodica Mirković-Bijelić je, kako se navodi na zvaničnom sajtu dvorca Ebenfurth, spasila isti, pošto ga je nagrizao zub vremena. Oni su sebi, kako se navodi, stavili u zadatak da sačuvaju ovaj kulturni dragulj. Dvorac će i dalje biti ispunjen životom i otvoren za javne manifestacije. Očuvanje ovog kulturnog nasleđa i svrsishodno korišćenje je jedan od najvažnijih ciljeva porodice Mirković-Bijelić.

Inače, dvorac Ebenfurt po prvi put se pominje 1160, kada se verovatno sastojao samo od jednog tornja.

Danas ima četiri tornja visine od 35 metara, i prostire se na 12.000 kvadrata, sa imanjem veličine hektar i po. Iako izgleda trošno i u lošem stanju, zgrada je izdržala mnoge vjekove i ratove, ima neprocenjivu istorijsku vrednost, ali je neophodno renoviranje kako bi se vratila u prvobitno stanje.

"Toni je pronašao dvorac, koji nam se svideo i koji nije bio na prodaju, ali smo ipak pitali da li može da se kupi. Jako nam se dopalo što je dvorac u samom centru gradića i što je na svega tridesetak kilometara od Beča", izjavila je Dragana Mirković.
Schloss Ebenfurth

"Cilj nam je da očuvamo ovo istorijsko zdanje. Naravno nameravamo da se u dvorac i preselimo i jedan deo učinimo dostupnim javnosti, kako za kulturne manifestacije, tako i za đačke ekskurzije", objasnila je ona dodajući da sada predstoji renoviranje dvorca.

"Renoviranje će trajati tri godine i pošto se zgrada nalazi pod zaštitom države neophodno je ispoštovati propisanu proceduru. Na sastanku sa gradonačelnikom Ebenfurtha dogovorili smo se oko radova i dozvoljeno nam je da uradimo sve što želimo. Prizemlje i prvi sprat, najverovatnije, biće otvoreno za posete turista, kada nama bude odgovaralo, dok ćemo mi živeti na drugom i trećem spratu" - kaže Dragana.

Ako je vjerovati legendama u starom dvorcu postoje i duhovi, ali to Draganu ne brine.
"Ako i budemo imali duha sigurno će biti dobar, pošto mi širimo pozitivnu energiju. Dvorac smo kupili od jedne simpatične, vesele bakice koja je tu živela sa dve ćerke i sudeći prema njima neće biti problema sa duhovima. A, i ako ga bude bilo, verujem da će on imati više problema s nama, nego mi s njim, s obzirom na to da smo svi veseli i da volimo da nam je kuća uvek puna gostiju", smeje se pevačica.

No comments:

Post a Comment

Gaga Mirkovic

Dragana Mirković: Za sat vremena prodala 100 karata

I pored toga što se reklama za humanitarni koncert koji će Dragana Mirković sa specijalnim gostima održati 30. septembra u Centru „Sava“ još uvek nije zavrtela, fanovi folk zvezde pohrlili su ka priodajnim mestima, pa je tako u prvih sat vremena prodato okruglo 100 karata. Ako se po jutru dan poznaje, nema sumnje da će poznata dvorana biti dupke puna, a budući da Dragana punih dvanaest godina nije zapevala u prestonici, verovatno će se tražiti i karta više. Prihod od prodatih ulaznica umnogome će olakšati život osobama sa invaliditetom, prvenstveno dečici, a ovim lepim gestom popularna pevačica još je jednom pokazala da nije humana samo na rečima, već i na delu.